Photobucket

Muffins - retete de baza
In legatura cu muffins, ideea este ca exista o reteta consacrata, asa zisa "de baza"- am s-o denumesc baza 1 constand din:
- 1 si 3/4 cana faina (soia, mixta, confoma...) - 1/4 cana fructoza - 1 ou batut bine - 3/4 cana lapte (poate fi si iaurt, sau smantana) - 1/3 cana ulei (sau unt). Mie mi s-a parut mult ulei, si am pus doar 2-3 inguri, in rest apa - 1 pliculet praf de copt - 1/2 lingurita sare
Metoda de preparare este simpla si comporta 2 faze:
1.Se combina componentele solide intre ele.
2.Se combina componentele lichide intre ele
Apoi se amesteca totul si se baga la cuptor 30 minute, chiar 50.
Pornind de la reteta "de baza" se pot dezvolta "n" variante:
Muffins cu mere si scortisoara baza + 2 lingurite scortisoara +1 cana mar ras Muffins cu mere, scortisoara si coacaze baza + 2 lingurite scortisoara +1 cana mar ras + 1/3 cana coacaze uscate Muffins cu mere, scortisoara si nuci baza + 1 cana mar ras+ 1/4 cana nuci + 2 lingurite scortisoara Muffins cu nuci Baza +3/4 cana nuca Muffins cu smochine baza +1/2 cana smochine taiate (chiar 1 cana) Muffisn cu sunca Elimina fructoza si adaoga 1/2 cana sunca Muffins cu branza Elimina fructoza si adaoga 2/3 cana cascaval ras. Presara boia inainte de a da la cuptor Muffins cu ciocolata baza + bucatele de ciocolata Muffins cu lamaie baza + 1 lingurita zeama de lamaie + 1 cana coaja de lamaie, in plus 1/4 cana fructoza Muffins cu mure Baza + 1 cana mure proaspete sau congelate, 1/2 lingurita nucsoara, 1/2 lingurita scortisoara Muffins cu capsuni baza + 1 cana capsuni proaspete sau congelate Briosele glucidice le-am facut dupa alta reteta ,care seamana mai mult a paine: -2 cani faina (1 integrala +1 tarate) -4 lingurite fructoza -2 albuse batute spuma tare - 2/3 cana apa -1/2 lingurita sare -1 praf de copt -1/3 cana coacaze -2 lingurite scortisoara Principiul este acelasi, se amesteca intai componentele solide, apoi cele lichide, apoi toate laolalta.

Mai exista o formula "de baza" de muffins, de data aceasta fara ou (am s-o denumesc baza 2): Baza 2 -2 cani faina -1/2 cana fructoza -1 plic praf de copt -1 cana iaurt -1/4 cana lapte - 2 linguri ulei
In varianta glucidica, pui bineinteles iaurt 0%,lapte 0% iar in loc de ulei cred ca poti pune linistita apa.
Variatii : baza + exact aceleasi cantitati din suplimente (mar,nuca, etc)